Dromen vind ik fascinerend. In hele realistische beelden of bizarre beelden heb ik ’s nachts ervaringen die sterke emoties kunnen oproepen. Mijn dromen bevatten informatie over mezelf, over waar ik mee worstel, waar ik liever niet naar wil kijken of bang voor ben, of waar ik in mijn persoonlijke ontwikkeling mee bezig ben. Dit geldt ook voor jou.

Een droom is vaak niet direct helder. De informatie zit verpakt in symbolische beeldtaal en regelmatig blijft een droom ergens ‘hangen’ en voelt het niet af. Bijzonder is, dat je overdag een droom weer kan oproepen en ‘na kan spelen’. Door de droom uit te beelden met beweging, te vertellen wat er gebeurt en vooral te voelen, komt er nieuwe informatie beschikbaar en gaat de droom soms ook verder. Of je probeert iets uit, wat je in de droom niet durfde. Ook dat geeft nieuwe inzichten.

Een voorbeeld van mijzelf. De droom: Ik zit met mijn voeten opgetrokken op een luie stoel. Een grote sterke hond komt van linksachter tegen me aan. De hond kruipt steeds meer boven op mij en ligt ontspannen en tevreden op me. Het heeft iets knus en ik vind het leuk dat de hond zich aan mij toevertrouwd.
Na de droom ging ik me van alles afvragen: waarom een hond? waarom kruipt ie helemaal bovenop mij? Erover nadenken bracht me niet verder.
In mijn dromengroep (we komen vijf keer per jaar bij elkaar om naar dromen van elkaar te kijken) ging ik de droom ‘naspelen’. Ik ging op een stoel zitten met mijn ogen dicht en er kroop iemand als de hond tegen me aan. Ik was weer terug in de droom. Een gevoel van ontspanning kwam op en ik kon de aandacht en het contact van de ‘hond’ ontvangen, waarbij ik niet iets terug hoefde te geven (iets wat ik niet makkelijk toelaat). Niets hoeven, ontvangen en daarvan genieten. Een hond staat ook symbolisch voor trouw, liefdevol, beschermend en verzorgend.
Mijn inzicht was: meer vrijuit mogen ontvangen van anderen zonder het gevoel te hebben iets terug te moeten geven.

Zo kan jij ook tijdens een coachgesprek een droom inbrengen en onderzoeken we samen wat deze droom jou te vertellen heeft. Vaak een verrassend nieuw inzicht is mijn ervaring.