Een mooie vraag om bij stil te staan: Waar ben ik in mijn leven? Je hebt al een pad afgelegd, je bent geworden wie je nu bent. Invloeden vanuit het gezin, waar je in bent opgegroeid: stimulans, waardering, ondersteuning en liefde én ook zo-hoort-het, zo zien we je het liefst, mogelijk oordelen, afkeuring en afwijzing. Je hebt mogelijk ingrijpende ervaringen opgedaan, bijvoorbeeld gepest op school, een ingrijpende ziekte, het overlijden van een dierbare, een ontslag na conflicten op het werk of een burn-out, een scheiding.

Op alles wat je meegemaakt hebt, heb je antwoord gegeven, misschien zoekend, twijfelend of juist heel stellig en daadkrachtig. Je hebt stil gestaan bij de gevoelens die het opriep of de gevoelens die opkwamen snel weggestopt. Hoe het ook zij, je bent waar je nu bent in jouw leven.

Waar ben ik in het leven? Wat heeft het me tot nu toe gebracht? Wat heb ik persoonlijk geleerd? Waarin ben ik gegroeid?
En hoe ga ik verder? Wat is mijn verlangen? Wil ik dat ook graag realiseren? Hoe ga ik dat doen? Welke keuzes heb ik dan te maken? Welke steun heb ik dan nodig?

Vragen, die vaak niet direct te beantwoorden zijn. Vragen, die ook even mogen sudderen en tijd nodig hebben, voordat een antwoord opkomt.
Schrijven kan je hierbij helpen, het ordent je gedachten, het brengt vaak ook een stroom op gang, waardoor je verder komt, een nieuw perspectief zichtbaar wordt.