Als je vast zit in je leven of je wilt je graag ontwikkelen, dan zijn er vele mogelijkheden om daarin ondersteuning te krijgen. Je kunt deelnemen aan een cursus mindfulness, op yoga gaan, meditatie doen, een training  of opleiding volgen of individuele begeleiding zoeken als coaching of therapie vanuit uiteenlopende invalshoeken en methodieken. Door de bomen zie je dan het bos misschien niet meer.

Belangrijk is om jezelf een aantal vragen te stellen om te ontdekken wat het beste bij jou past. Denk daarbij in ieder geval aan deze vragen:

Wil ik snel diepgang en gerichte feedback? – Zo ja, dan past individuele begeleiding eerder bij jou.

Vind ik het fijn om van en met anderen te leren? – Zo ja, dan is een groepsgerichte cursus, training of retraite iets voor jou.

Wil ik het comfortabel houden of daag ik mezelf uit? – Als je goed kan analyseren en het goed kan verwoorden, dan kun je het met een verbale aanpak heel veilig houden, want je praat dan misschien makkelijk om je probleem heen. Een lichaamsgerichte aanpak is dan heel spannend, want je komt op onbekender terrein, maar dit brengt je mogelijk ook (veel) sneller bij nieuwe inzichten. Ook de keuze voor individueel of groepsgewijs kan gaan over comfortabel en veilig: ik voel me in groepen niet op mijn gemak, dus laat ik voor individuele coaching kiezen. Maar als je ontwikkelpunt ligt in contact maken of jezelf laten zien, brengt een training je misschien wel veel meer.

Leer ik makkelijk via ervaringen opdoen of via nadenken en verwerken? – Zelf heb ik ontdekt, dat ik veel beter leer door te doen en te ervaren, dan voel ik het ook en valt het kwartje. Hierdoor ben ik ook steeds beter op mijn eigen innerlijk weten gaan vertrouwen en niet op de wijsheid van anderen. Daarom bied ik anderen ook graag deze ingang om te leren. Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.