Zelf heb ik al enkele keren de bijzonder krachtige werking van rituelen in mijn eigen groei en ontwikkeling mogen ervaren: bij zweethutten en een vision quest. Zo zijn er meer rituelen, zoals een labyrint lopen. Met verwondering en interesse vraag ik me af wat maakt, dat een ritueel zo’n sterke werking kan hebben.
Volgens mij heeft het (tenminste) met de volgende aspecten te maken. Een ritueel heeft een hele heldere en eenvoudige structuur en opbouw. Daarbij is het ritueel vaak beproefd en geworteld in een lange traditie. Het ritueel heeft een grote symbolische kracht, waarin de overgang of transformatie naar een nieuwe fase in je leven centraal staat. Zo staat de zweethut symbool voor de baarmoeder van moeder aarde, waarin je de tijd neemt om jezelf te reinigen en te helen, zodat je op het eind herboren naar buiten kan komen. Het gevoel van herboren worden herken ik in mijn eigen ervaringen.
Een dergelijk ritueel nodigt je uit en geeft je een veilige bedding om een innerlijke reis te maken en een persoonlijke transformatie te ondergaan: een wezenlijk inzicht waardoor je anders naar jezelf en de wereld kan kijken, het loslaten van (oude) pijn en verdriet, het vrij maken van levensenergie.
Het ritueel laat geheel vrij wat er voor jou aan de orde is en hoe jij tot een ‘groeistap’ komt. Het biedt geen vaste weg of stappenplan dat je moet gaan of doorlopen. Dit is heel spannend en werpt je volledig terug op jezelf. Toch kun je je in het ritueel heel erg gedragen voelen. Als je je daaraan durft over te geven, komt het antwoord als vanzelf naar boven.
In mijn begeleiding werk ik op verschillende manieren met rituelen: door in mijn coaching mensen uit te nodigen zelf een ritueel te maken rondom een belangrijk thema en door zweethutten aan te bieden en te begeleiden.