cover-dagboek-van-de-zielIk heb met veel enthousiasme Dagboek van de Ziel gelezen, geschreven door Bertie Hendriks. Ik beveel dit boek van harte aan. In het boek maak je een reis langs de essentiële thema’s en opgaven die iedere levensfase met zich meebrengt: diepgaand, helder, persoonlijk, liefdevol en wijs. Een uitnodigende spiegel om met een milde blik naar jezelf te kijken, waar je bent op je levensweg en waarin je je kan ontwikkelen.

Bertie Hendriks is mededirecteur van en sinds vele jaren trainer bij het ITIP, school voor leven en werk. Zijn ruime werkervaring en levenswijsheid heeft hij in dit boek vastgelegd. Daarbij neemt hij je mee langs de levensfasen: geboorte, kind, jongere, volwassene, oudere, dood en ‘de Lege Ruimte’.
In elke fase wordt iets nieuws wakker gemaakt en word je uitgenodigd om hierin je weg te vinden. Daarin kom je iedere keer bewust of onbewust de twee tegenspelers tegen: Ziel en ego.

“De stem van de ziel zegt je te leven vanuit je hart en niet te kiezen voor zekerheid of het bekende. Hij vraagt je om te leven naar wat je het liefste is, om in je relaties niet te blijven hangen in een gevaarloze afstand, in je werk niet in een saaie zekerheid en in de relatie met je familie niet in wrok, maar om intimiteit, eigenheid en creativiteit aan te gaan….” (pag. 25-26)

Met sprekende voorbeelden uit de levens van deelnemers en zichzelf, gedichten, inzichten uit verschillende wijsheidstradities en treffende citaten in een erg mooi vorm gegeven boek is dit een levend boek, waarin ik dingen herken, geconfronteerd word met eigen pijn en op een diepere laag aangesproken word om ten volle te leven en actief verder te groeien op mijn levenspad.

Dagboek van de Ziel is een inspirerend boek.