Hoe vaak voel jij je dankbaar? Wanneer voel jij je dankbaar? Dankbaarheid ervaren doen we volgens mij veel te weinig. Veel vinden we gewoon of we hebben het gevoel dat we recht hebben op dingen. Als we dat niet krijgen gaan we klagen. Of we nemen een compliment of waardering niet aan, we bagatelliseren het. Ik wil je in deze blog laten kijken naar dankbaarheid en je uitnodigen om dit meer te ervaren.

Dankbaarheid gaat over werkelijk aannemen wat je allemaal krijgt in het leven, om dit te ontvangen. Dat kan heel uiteenlopend zijn. Je dankbaar voelen voor een zonnige dag, kleurrijke bloemen, een vlinder die op de tafel komt zitten, je vitaal en gezond voelen, dat je hersteld bent na een ziekte, een leuk gesprek, een ondersteunende blik, een luisterend oor, een knuffel, een lekkere maaltijd, de wind door je haren, vrij over straat kunnen lopen, doen waar je hart ligt, voldoende geld hebben, een fijn huis, je kinderen die van je houden, je kinderen die hun eigen weg in het leven aan het vinden zijn, een vraag om te helpen, na diepe rouw weer zin in het leven ervaren, ……

Als je je dankbaar voelt, laat je je voeden. Dat geeft je positieve energie die je ook weer vanzelf gaat delen. Als ik me dankbaar voel, dan voel ik ontroering, voel zowel de kwetsbaarheid als de kracht van mijn leven en hoe bijzonder het is dat ik (er) ben. Dankbaarheid kan je overkomen, zo voelt het vaak, maar het vraagt een open en actieve houding. Dat zit ook heel mooi in het woord dankbaar: dank baren!