Een vijftal boeken die aanzetten tot reflectie en bespiegeling, boeken die ik in de afgelopen jaren gelezen heb en die ik je graag aanbeveel, beschrijf ik hier in het kort:

 

    • Leven & werken in het ritme van de seizoenen, Jaap Voigt & Hapé Smeele

Een inspirerend boek, dat mij uitnodigde me meer bewust te zijn van de seizoenen en wat dat voor invloed heeft op mijn energie en gerichtheid door het jaar heen. Als ik me daar meer op afstem, dan geeft me dat op een of andere manier meer ‘rust’ in mijn doen en laten. Ik pak het boek af en toe weer uit de kast en lees dan over de maand, waar ik me in bevind of die er aan komt.

 

    • Lao Zi, Het boek van de Tao en de innerlijke kracht, een nieuwe vertaling en toelichting door Kristofer Schipper

Het boek van de Tao is een boek vol wijsheid, dat ik met kleine hapjes lees. Elk hapje nodigt uit tot heel goed proeven en goed kauwen. Blijft soms ook weer een tijd liggen, maar met de belofte, dat er nog veel smakelijks in te vinden is. De vertaling en toelichting van Kristofer Schipper zijn zeer helder en toegankelijk.

 

    • Het licht en de Korenmaat, je ziel als werkgever, Hans Wopereis

Een mooi en helder boek waarin met veel praktijkvoorbeelden mensen uitgedaagd worden om te werken en leven van waar het jou werkelijk om te doen is (de stem van de ziel volgen). Hans gaat in op thema’s als: je werkelijk verbinden met jezelf, de ander en het bedrijf, persoonlijk leiderschap tonen en verantwoordelijkheid nemen voor eigen keuzes en handelen.

 

    • De hele olifant in beeld, Marja de Vries

Een intrigerend boek waarin overtuigend verbindingen worden gelegd tussen de gemeenschappelijke inzichten van vele wijsheidstradities en wetenschappelijke ontdekkingen van de laatste decennia. In het boek worden een zevental wetten beschreven, die in de natuur en kosmos werkzaam zijn en wat de betekenis daarvan is.

 

    • Stil de tijd, Joke Hermsen

Op vakantie kun je makkelijker dan in de rest van het jaar de tijd stil zetten en onthaasten. Het boek van Joke Hermsen kan je daarbij bewust laten worden hoe wij in onze cultuur omgaan met tijd. Zij maakt een boeiend onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd en werkt dat met geweldige voorbeelden uit kunst en literatuur mooi uit.