Een mooi en inspirerend boek, dat ik regelmatig weer uit de kast pak is Leven & werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt met geweldige natuurfoto’s van Hapé Smeele. De teksten nodigen uit om je af te stemmen op het seizoen en de maand waarin je nu leeft en deze als bron te gebruiken van hoe je meer in overeenstemming met de energie van de maand, het seizoen kan leven (en werken). Zo nodigt de winter je uit om rust te nemen, naar binnen te keren en te proeven welke innerlijke zaden straks in de lente willen ontkiemen. De lente gaat over wakker worden, ontkiemen en groeien én de kwetsbaarheid daarvan. De zomer nodigt uit om vorm te geven, dingen tot wasdom te laten komen en de herfst tenslotte om enerzijds te oogsten en anderzijds ook weer los te laten.
In het boek wordt dit verder uitgediept met mooie heldere en wijze teksten, waarbij Jaap Voigt zich baseert op de I Tjing, Het boek der veranderingen. Zo kent de lente in de drie maanden ook een eigen beweging, waarbij er in de eerste maand sprake is van innerlijke groei en zorgdragen voor een goede worteling van ideeën en het nog bij jezelf houden. In de volgende maand is het tijd om te creëren en tot een eerste vorm te komen en je talenten daarbij in te zetten. In de derde maand zijn de details belangrijk, het verder uitwerken en hierin vol te houden.
Wat ik ook mooi en tegelijk herkenbaar vind, is dat hij een meer natuurlijke seizoensindeling hanteert. Zo kijkt hij naar 21 juni, de langste dag van het jaar, niet als het begin van de zomer, maar als het hoogtepunt van de zomer. Dan begint de zomer ongeveer 45 dagen vóór de 21e juni, dat is rond 5 mei en duurt deze tot circa 7 augustus. Dan vangt de herfst aan tot ongeveer 6 november. Waarna de winter loopt van 6 november tot 4 februari. Dan begint de lente tot 5 mei. En zijn we weer bij het begin van de zomer. Probeer maar eens op deze wijze naar de seizoenen te kijken.
Wanneer ik een zweethut plan, kijk ik bewust in welk seizoen en in welke maand de zweethut plaats vind en proef ik welke energie dan vanuit de natuur zich aandient. Het boek van Jaap Voigt is dan iedere keer een fijne inspiratiebron.