Er zijn vele vormen van meditatie en meditatie kan ook verschillende doelen hebben. Als ik op mijn geheel persoonlijke manier mediteer, kom ik dichter bij mezelf. Mijn ervaring wil ik graag met je delen.

Ik zoek een rustige plek op, ga op een kussen zitten, sluit me ogen en ga met mijn aandacht naar binnen. Wat voel ik? Hoe voel ik me nu? Waarin voel ik me geraakt of uit mijn doen? Zo’n vraag stel ik mezelf en dan wacht ik. Ik wacht tot er een impuls zich aandient.

Dat is bij mij vaak in de vorm van een eenvoudige klank (aaaa, oe, …) en als ik die klank uit, komt de emotie (bijvoorbeeld boosheid) of een grondgevoel (vast zitten) in het uiten mee en word ik me daar bewust van. Ik blijf mijn impulsen volgen en dan verandert de klank en komt er soms een onderliggend gevoel op (verdriet, pijn, gemis). Soms is het gevoel ‘wat het is’ zonder dat ik het op dat moment kan plaatsen, soms komt ook de betekenis op in de vorm van een kernwoord of een zin.

In het met aandacht aanwezig zijn bij mezelf zijn, kan ik er open, mild naar kijken, zonder oordeel. Op deze wijze onder ogen komen wat er bij me speelt, geeft me ruimte en maakt, dat ik me meer ontspannen voel. Ik noem dat ook: bij mezelf thuis komen.

Dan dient zich vanzelf aan, dat het goed is zo, tijd voor de afronding.