Je kent het vast wel: druk aan het werk, druk met het gezin, ’s avonds moe op de bank of juist druk met sociale activiteiten, druk met genieten. Je stopt je tijd en aandacht in de dagelijkse dingen en routines; in de dingen die van je verwacht worden en die je zelf belangrijk vindt.
Hoe bewust doe je al deze dingen? Of sta je in de automatische piloot-stand? Ben je ‘wakker’ in wat je doet, in je ontmoetingen, in wat je ervaart?

We zijn vaak meer in een soort slaap- of sluimer-stand dan we denken. Dingen doen vanuit gewoonte en vaste patronen is makkelijk en vertrouwd. Je weet wat je doet en je weet wat je krijgt. Je hebt je leven in control…. denk je.

Werkelijk met aandacht aanwezig zijn, met verwondering, met niet-direct-een-antwoord hebben, met voelen wat iets je doet, in-contact-zijn, open staan voor wat er nu bij je op komt is niet vanzelfsprekend, is spannend, geeft je een zekere kwetsbaarheid, is de control loslaten.
Je neemt even meer de tijd, laat een stilte vallen, kijkt bewust wat er gebeurt en hoe dat is, je ziet de ander. Je stelt een vraag in plaats van dat je met een oplossing komt. Waar gaat het werkelijk over? Waar gaat het mij werkelijk om?

‘Wakker’ zijn, ik wens het iedereen van harte toe.